‘Hukuk, gençlerin tercih ettiği festival alanında içki satılamaz derken, birileri biz satarız diyorsa; işin en hayırlısı, hayırlı kavramlarla mücadele etmektir.’ diye düşünüyorum.
Van’da Gezginfest’in düzenlediği müzik festivali alanında satılan içkiye gösterilen tepkiyi ‘Dindarlar Festivallere karşı ’ gibi bir algıya doğru yönlendirmek en rafine haliyle ‘Şark ‘Kurnazlığı’nın 21 yüzyil versiyonu gibi duruyor.
Toplumdaki gözlemlerime ve toplumsal değerlendirmelere geçmeden önce, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) tarafından 2011 yılında yapılan yeni düzenlemede;
Fuar, festival, şenlik gibi geçici etkinliklerde açık ya da perakende alkollü içki satışı ve sunumu, Kurum’dan (Valilik, Kaymakamlık, Belediye) izin veren bir yazı alınması koşuluyla mümkün gibi gözükse de,
Çok açık bir şekilde; ‘Çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinlikler ile bu nev’i etkinliklerin tanıtımında ve etkinliğin gerçekleştirileceği mekânlarda, alkollü içki markaları veya alkollü içki markalarını çağrıştıracak nitelikteki unsurlar kullanılamaz ve bu etkinliklerde satış ve sunum yapılamaz. (Md. 24/2-d)’ deniliyor.
‘Madde çok acık ve net bir şekilde 18 yaşından küçüklerin hatta gençlerin bulunduğu alanlarda kesinlikle içki satışı ve sunumu olamaz’ diyor.… Madde bu kadar açık net iken, Van’da bu yıl ikincisi düzenlenecek festival alanında içki satılsa ne olur? tartışmaları gereksiz ve yersiz olduğu gibi kapitalist mantıkla oluşturulmaya çalışılan 'Dindarlar festivale karşıdır' algısıyla savunu hattı oluşturmakta bir o kadar gerekçesizdir.
Van’ın Gevaş ilçesinde festivali destekleyen kitlenin ön plana çıkarılarak, karşı olanların gözden kaçırılması, bakın ilçe halkı istiyor ne yapalım söylemlerinin arkasına sığınılarak ‘Yaşı küçüklere içki satılmıyor, onlara içki verilmiyor, alana girenlerin kollarına yaşlarını belirten bant takılıyor gibi savunmalar kabul edilebilir olmadığı gibi, para kazanan birilerinin isteğinden ötürü hukuki haklar da ihlal edilemez.
Van’ın Gevaş ilçesinde düzenlenecek bu festivalde tahmini 8 ile 12 milyon tl arası bir miktar el değiştirmektedir. Organizasyonu tertip edenlerin tahmini kazancı düşünüldüğünde bile hukuki olmayan izin dayatmalarının izin talep edilen kurumlar hakkında oluşturacağı şüpheler, alkol satışından ötürü çocuklarını göndermemekte ısrar eden ebeveynlerle gençler arasındaki çatışma, (Bir çok sosyal demokrat--hatta hiç bir inancı olmayan babanın sitemini bilirim) geleneksel kültürel değerler ve normlar, İslami hassasiyetli kitlelerin haklı talepleri içki satışına izin verilmemesini zorunlu kılıyor. İçki satışının olmaması festivali düzenleyenlerin daha az para kazanımından başka olumsuz bir etkisi olmayacaktır.
Seküler bir bakışla, Van’da festival olmasına karşı olmadığımı belirtmekle birlikte, yasalar gereği festival alanında alkol satışı yapılamayacağını, bu iznin verilmemesi yönündeki çağrımız Gevaş Kaymakamlığına ve Gevaş Belediye Başkanlığına ilettiğimiz ricamızdır. Bu ricamız da hukuki bir hak talebidir.
Van'ın Gevaş ilçesinde düzenlenecek festivalde alkol olmayınca, kentin ve ilçenin ekonomisine, turizmine, tanıtımına katkısı olmayacak mı? Tüm çalışmalar ve emekler hukuki olmayan alkol satışına mı bağlıdır? Oradaki esnafın kazanımı alkolle mi ilgilidir?
Sayın Gevaş Kaymakamım, Sayın Gevaş Belediye Başkanım bizlerde çocuklarımızla o festivale katılmak ve o konserlere gitmek istiyoruz. Bundan ötürü hukuki haklarımızı talep ediyoruz. Hepsi bu kadar.
NOT:
1-Önceki yıl düzenlenen festivalle ilgili haberler tarandığında %90 Gezginfest ve sanatçıların ön plana çıktığı, Van’ın tanıtımının % 10’larda kaldığı görülecektir.
2-Bir önceki yıl düzenlenen festivalde Van dışından katılımın % 5 civarında olduğu, düzenlenen festivalle Van’dan 8 milyon tl çıkıtığı tahmin edilmektedir.