HDP BÖLGEDE OY KAYBI YAŞIYORSA....
Hendek siyaseti ve yaşanan çatışmalı sürecin bölge halkının siyasal tercihinin değişikliğine etki edeceği düşüncemi daha önce sizlerle paylaşmıştım. ORC araştırma şirketinin büyükşehirlerde yaptığı anketin sonuçlarına baktığımızda halkın sosyo-politik tercihinde ciddi kaymaların olduğunu görüyoruz.
Orc araştırma şirketinin 30 büyükşehirde, 37 bin 180 kişi ile gerçekleştirdiği anket sonuçlarında halkın siyasal tercihinde yüzde 12'lere varan değişimin/kaymanın olduğu gözüküyor. Hendek siyasetinin ve çatışmanın yoğunluklu yaşandığı illerde HDP’nin oy oranındaki düşüşün yüksekliği göze çarpıyor.
ORC anket firmasının büyükşehirlerde yaptığı anket sonuçlarını Van özelinde bölgesel değerlendirmeyle yorumlamaya çalışacağım.
ORC araştırma şirketinin yaptığı ankette HDP’nin Van'da yüzde 4.5 oranında oy kaybettiğini, Ak Partinin yüzde 5.6 oranında oyunun arttığı görülüyor. Van'da yaklaşık 30--35 bin kişinin siyasal tercihinin değiştiğini görüyoruz. HDP'nin bölgedeki büyükşehir belediyelerinde de yüzde 12 lere varan düşüşler gözüküyor. HDP'nin oy kaybının en çok yaşandığı il Diyarbakır’ken en az kaybın olduğu il Van olarak gözüküyor.
Anket sonuçlarında, AK Parti Diyarbakır'da oyunu yüzde 11.8, Mardin'de yüzde 9, Van'da ise yüzde 5.6 artırmış. HDP ise Diyarbakır'da yüzde 12.8, Mardin'de yüzde 9.4, Van'da yüzde 4.5 oy kaybetmiş. AK Parti 1 Kasım seçimlerinde Diyarbakır'da yüzde 21.4 olan oy oranını yüzde 33.2'ye; Mardin'de yüzde 28.5 olan oy oranını yüzde 37.5'e; Van'da yüzde 30 olan oy oranını yüzde 35.6'ya yükseltmiş. HDP'nin Diyarbakır'da yüzde 72.8 olan oy oranı yüzde 60.5'e; Mardin'de yüzde 68.4 olan oy oranını yüzde 59'a; Van'da yüzde 65 olan oy oranını yüzde 60'a düşmüş.
HDP Diyarbakır’da oy oranının yüzde 12.8’ni, Mardin’de 9.4’nü, Van’daki oylarının yüzde 4.5’nün kaybı, çatışma yoğunluğunun etkisinin oy oranlarına yansıdığı iddiamı doğrular niteliktedir.
Kısa bir süre önce Ak Parti Yüksekova il başkanını yaptığı açıklamada, 13 bin Yüksekovalının Ak Partiye üye olmak için başvurduğunu ifade etmişti. Yüksekova'da 13 bin kişinin bu süreçte sosyo-politik tercihinin ilanı halkın yaşanan sürece tepkisi, halkın sosyo-psikolojik başkaldırısı ve sitemi olarak düşünülebilir.
Bölgede yaşanan çatışma ve hendek siyasetinden kaynaklanan sosyo-politik değişim ve değişim oranları, bölgenin hala en çok oy alan iki siyasal tercihi HDP ve Ak Partinin bölgesel gerçeklerle yeniden kriter değerlendirmesini zorunlu kılar.
Anket sonuçları en basit ve en sıradan yorumla, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün sıklıkla dile getirdiği halk tehdit ve korkuyla HDP’ye oy veriyor açıklamalarını doğrulamazken, HDP’nin biz Kürt halkının temsilciyiz iddiasını da yalanlamaktadır.
Yazı devam edecek