VAN'IN GELECEĞİNE KİMLER KATKI SUNAMAZ?
Van'ı daha yaşanılır kent haline getirmek için mücadele edenler bu günlerinden vaz geçenlerdir. Kentin kaderinde söz ve güç sahibi olduğu halde değişim ve dönüşümü kendi arzu ve istekleri doğrultusunda eviren-deforme edenler de yarınları yaşanmaz hale getirenlerdir.
‘Rüzgar eken fırtına biçer’ atasözü sosyolojik bir gerçekliğe dikkat çeker. Hatadan, doğru; kötülükten, iyilik doğmayacağı gibi, değerlerinden uzaklaşlaştırılak dokusu zedelenen toplumdan arzu edilmeyen gerçeklikler sadır olur. Hakkın, adaletin, cesaretin, dürüstlüğün itibarsızlaştırıldığı bir toplumun meyvesi, erdem ve hikmet olmayacağı gibi; müsebbiplerinde hayırla yad edilmediği gerçekliğini biliyoruz. Yarınları tarumar edenlerin beddua ve kötü sözle yad edildiğini hatırda tutmak gerekir. Çocukların, babaların ve dedelerin dünkü kötüleri bu gün andıkları gibi..
Müdahale alanları genişledikçe, o alanları biat kriteriyle dizayn edenlere karşı kalplerde kin, dillerde beddua, söylemlerde öfke artıyorsa, toplumsal kayıptan öte bireysel kayıpta söz konusudur. Konjonktürel güç kaynaklı müdahalelerle toplumsal dokuyu bu gün deforme edenler, yarınki yaşam alanlarınıda bertaraf ettiklerinden veballeri zamanla eş değer süreklileşecektir.
Değerlendirmeyi ‘KENT-VAN’ özeline indirgediğimizde 'BENİ, BİZE' 'BİAT'I, İSTİŞARE'YE' dönüştürerek 'HAKKI' 'ADALETİ' DÜRÜSTLÜĞÜ' inşayı tavsiye ediyoruz. Bireysel ve siyasi hesapların örtüsünden sıyrılarak, liderliğin ve abiliğin gerektirdiği özveriyle insanı kodlarımıza uygun yaşamak zoruretiyle hareket etmek zorundayız.
Eğer DuBrin’in doğru olmayan teziyle;
1—Ya bağrına bas, ya da yok et
2—Böl ve yönet
3—Başkalarını suçlama ve suçu yönlendirme
4—Bir kriz çıkarma-Bekleme
5—Kaynak bağımlılığını kullanarak kaynak bağımlılığıyla yönlendirme…
6--Güçlü kişilikleri, zayıf karakterle terbiye etme yöntemleriyle hareket edersek hem halkın hemde Hakkın huzurunda kaybederiz.
Ama;
1—Her zaman adil ve dürüst olmak. Hakka riayet ederek bireysel arzulardan kaçınarak….
2—Bireysel politik çıkar kaymalarını toplumsal faydaya yönlendirerek...
3—Dürüst ve güçlü karakterleri öncelleyerek…
4—İletişim kanallarını açık tutarak…
5—Toplumsal kararlarda doğru kaynak ve kişilerle istişare ederek…
6—Toplumsal faydayı her türlü beklentinin önünde tutmak gibi ilahi ve ahlaki ameller kentin (Van) ve kentte yaşayan insanın ahlakı değerlerinde ve yaşamında olumlu sonuçlar doğuracağı için İlahi ve insanı nazarda oluşacak sevgiye mazhar olacaktır.
Nisa Suresi 85’nci ayette: ‘Kim iyi bir işte aracılık ederse, ona onun sevabından bir pay vardır; kim de kotu bir şeyde aracılık yaparsa, ona o kötülükten bir hisse vardır. Allah, her şeyin karşılığını verir’