12 Kasım 2017
HDP BARAJI AŞAMAZSA 2 YIL İÇİNDE ERKEN SEÇİM OLUR
HDP seçime parti olarak girerse barajı aşar-aşamaz tartışmalarının yoğun bir şekilde yaşandığı bir süreçten geçiyoruz.

HDP BARAJI AŞAMAZSA 2 YIL İÇİNDE ERKEN SEÇİM OLUR

 

HDP seçime parti olarak girerse barajı aşar-aşamaz tartışmalarının yoğun bir şekilde yaşandığı bir süreçten geçiyoruz.

 

HDP barajı aşar-aşamaz tartışmalarından farklı bir yöne barajı aşmazsa ne olura cevap aramaya çalışarak bu tartışmalara farklı bir açıdan bakılması için belki ilk adımı ben atmış olacağım. 

 

En sonda yazmam gerekeni ilk başta yazarsam taminen “HDP eğer parti olarak girdiği seçimde barajı aşamazsa çok büyük ihtimalle iki yıl içinde tekrar seçime gidileceği, yani “ERKEN SEÇİM” olacağını düşünüyorum.”

 

HDP eğer barajı aşamazsa ne olura parti başkanı Selahaddin Demirtaş kısmen de olsa bir açıklamayla cevap verdi.  ‘Boynumuzu eğip bu sonucu kabul etmeyiz ’dedi.  ‘Sokaklara çıkarız’ dedi. ‘Şiddete başvurmadan şartları zorlarız’ dedi. ‘Ak Partiyi zorlarız, sesimizi dünyaya duyururuz’ dedi.  Bu meyanda onlarca cümle kullandı. Yani şartları zorlamak için gerekli argümanları kullanırız anlamına gelen cümleler kullandı.

 

Seçim barajını aşamayan bir HDP’nin siyaseten etkisinin azalacağını iddia etmek en yanlış yorumlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. HDP seçim barajını aşamazsa bile halen parti yönetiminde olan  11 il 68 ilçe 23 beldede belediye başkanlığı var. Mecliste olmayan HDP’nin temsilciliği halk tarafından seçilen belediye başkanları üzerinden yürütüleceğini düşünüyorum.  Özellikle batıya parti yönetimlerinde 100 civarında belediye olduğunu ama önlerine koyulan engellerden ötürü meclise milletvekili gönderemediklerini dile getireceklerdir. Bu söylemin batıda bir şekilde karşılık bulacağını, Ak Parti hükümetinin bu söylemler karşısında zorlanacağını görmek için çokta analitik bir bakış geliştirmeye gerek yoktur. Halkın oylarıyla yerelde 100 ün üstünde belediye yönetimine  seçilen bu partinin mecliste temsil edilmemesinin anlatımı çokta kolay olmayacaktır. Sosyolojik açıdan bizimle benzeşik olmayan batının yönetimsel açıdan benzeşik bir demokratik  yönetim beklentisiyle uyuşmayan bu pratiğe karşı direnç göstereceklerdir.  Oluşturulan algı ve zihinlerde oluşan dirençten ötürü HDP yönetiminde olan belediye yönetimlerinin batıda yaratacağı etkinin aktif siyaset üstünde ki baskısı zamanla AB sopası halinde başımızda sallanacaktır.

 

Kobani eylemlerinde şahit olduğumuz gibi PKK/HDP tandanslı oluşumlar alan ve algı yönetimini çok iyi yönetiyorlar. Bütün Suriye yerle bir olurken bütün dikkatleri Kobani’ye çekmenin çokta kolay olmadığını ama bunu başarabildiklerini gördük.  Kobani özelinden bile şu sonuca ‘ Algı ve alan hâkimiyetini’ kendi lehlerine çevirmede etkin pratiğe sahip olduklarını kabul etmek zorundayız. Algı ve alan hâkimiyetini organizeli bir şekilde gündemde tutmayı beceren bu yapı, ‘Yüzde on barajının Kürt temsilcileri meclis dışında tutmak için kullanılıyor ‘ iddiasıyla oluşturulacak algısal mücadele zamanla batı nezdinde kazanılmış desteğe dönüşecektir.

  

İki örneklemeyle aktarmaya çalıştığım algısal mücadele, Ak Parti hükümetini batı nezdinde aşılması zor olumsuz algılarla karşı karşıya bırakacağından Ak Parti hükümeti erken seçimi tercih etmek zorunda kalacaktır. 

 

Yorum Ekle



M.SALİH GEÇKEN
Copyright, 2017 © M. Salih Geçken - Kisisel Web Sitesi