REFERANDUMUN VAN SONUÇLARI BAŞARI SAYILABİLİR Mİ? -1-
Referandum sonuçlarını Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri geneli ve Van özelinde değerlendirdiğimizde oy oranlarında artışın olduğu, Van’daki oy artışına rağmen bölgesel ortalamanın altında kaldığı görülüyor.
Referandum sonuçlarını HDP’nin önde olduğu, Ak Partinin 7 Haziran seçimlerine kıyasla oylarını artırdığı 1 Kasım Milletvekili seçim sonuçlarıyla karşılaştırdığımızda karşımıza çıkan tabloda Van’ın bölge ortalamasının % 3.25 altında kaldığı görülüyor. Yüzde 3.25 küçümsenmeyecek orandır.
Referandum sonuçlarına baktığımızda HDP’nin önde olduğu illerde EVET’e destek artmıştır.
İl sıralamasında Hakkâri yüzde 19,80 oy artışı ile birinci, Muş 16.60 oy artışı ile ikinci, Ağrı yüzde 16.20oy artışı ile üçüncü, Bitlis yüzde 15.60 oy artışı ile dördüncü, Kars yüzde15,30 oy artışı ile beşinci olurken, Van 12.70 lik oy artışı ile altıncı sırada yer alıyor. Tunceli, Iğdır yüzde 7’lik oy artışı ile Van’dan sonra gelen iller arasındadır.
Van, sosyo-politik/kültürel benzeşik iller arasında arasın da en az oyu alırken, sosyo-politik/kültürel benzeşikliği farklı Tunceli Ve Iğdır’dan daha fazla oy almıştır.
Referandumun Van sonuçlarını HDP’nin önde olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi İlleri ile karşılaştırdığımızda, yüzde 17.2 lik artışın olduğu Şırnak’tan sonra, % 12,5 Mardin, %11,1 Siirt, % 11 Diyarbakır, % 8 lik artış olan Batman’dan önce geliyor.
1 Kasım Seçimlerine kıyasla referandumdaki oy artışının Doğu Anadolu ortalaması % 15.92; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ortalaması %14.39 dur. Van’daki % 12.72’lik oy ortalaması hem Doğu Anadolu ortalamasının hem de iki bölge ortalamasının altında kaldığını görüyoruz.
Van'ın oy artışının Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi oy artışı ortalamasının altında kalışı başarısızlık sayılabilir. Nihayetinde sosyo/politik ve sosyo/kültürel benzeşikliğe rağmen bölgesindeki 8 il arasında 6 sırada olması, yüzdelik sıralamasında sosyo/politik, sosyo/kültürel farklığı olan iki ilden üste olması sıralama açısından başarı değildir.
HDP'nin önde olduğu Güneydoğu Bölgesi illerindeki oy artışı ortalaması %14.39'dur. Van, Kürtlerin yoğunluklu yaşadığı Doğu Anadalu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi oy ortalamasının % 1.69 altında kalması, oy artışına rağmen bölgesel ortalamanın altında kalışıda başarısızlıktır